Wie ben jij?
Gepubliceerd 9 juni 2020
Regelmatig krijg ik mensen in een kennismakingsgesprek die zeggen: ‘ik ben niet sportief, hou niet van sporten, maar ik weet dat ik nu iets aan mijn leefstijl moet veranderen’ Op zich is natuurlijk de bewustwording van het wíllen veranderen van je leefstijl al heel prima en de eerste stap heb je al genomen om contact te maken met ons. De wens is sterker dan de overtuiging. Maar dat vervelende stemmetje zegt dat je niet sportief bent of het toch niet gaat lukken want je haat sportscholen. Veel mensen hebben er nog nooit een stap binnen gezet en dan leeft het ‘strakke pakjes’- of ‘bodybuilder’-imago nog steeds. Dat is jammer want dat beeld is volslagen onterecht want in de sportschool zijn veel mensen zoals jij en ik hard aan het werk om hun leefstijl te verbeteren. Waar je last van hebt is de angst te worden beoordeeld door iemand die daar rondloopt. Overtuigingen, we hebben er een rugzak vol van! Een overtuiging is iets wat jij gelooft dat waar is; jouw eigen waarheid.
In mijn jonge jaren was het niet erg cool wanneer je sportief was (was mijn overtuiging); het was cooler wanneer je met een pakje shag in het borstzakje van je spijkerjackje achter school stond te roken. Nu deed ik beide, maar vond toevallig sporten ook erg leuk. Maar ik wilde er wel bij horen... Hoe groot ervaar jij de (groeps)druk? Overtuigingen die andere mensen op jou projecteren totdat je je er bewust van wordt dat je iets anders ervan vindt.
Echt, wij hebben mensen in de gym met mooie resultaten die heel hard roepen dat ze sporten niet leuk vinden. Hoe reëel is je overtuiging dan nog? Wanneer je met plezier komt, plezier hebt tijdens je training én mooi resultaat boekt? Dan is of je overtuiging achterhaald óf de overtuiging is niet van jezelf. En zo werkt het met de meeste overtuigingen, die zijn afkomstig van je vader, moeder, broer, zus, opa, oma, vriendjes, vriendinnetjes en vergeet vooral de meesters en de juffen van vroeger niet. We zijn er goed in, om een oordeel te verbinden aan een situatie die iemand heel anders had bedoeld dan werd gezegd. Het raakte jou net op een andere manier. Een overtuiging is geboren en kan jarenlang met je meereizen. Totdat je je er bewust van wordt dat je niet meer in die situatie verkeert, ouder en wijzer bent geworden en die overtuiging mag loslaten. Overtuigingen zijn namelijk vaak onbewust. En hoe kom je daar achter?
In onze coaching, wat onderdeel kan zijn van je trainings- en voedingsbegeleidingstraject, besteden wij hier onder andere aandacht aan. En wanneer je oude overtuigingen loslaat word je steeds meer jezelf en leer je wat jouw kernwaarden zijn. Leven vanuit jouw eigen regie, met respect voor je omgeving. Want wanneer je tevreden bent met jezelf, ben je een leuker mens voor je omgeving.
Boost je immuunsysteem!
Gepubliceerd 4 oktober 2020
Verminder je stress
Tip 1
De tijd van verkoudheids- en griepklachten dient zich weer aan. En laten we eerlijk zijn; dit werkt een ieder tegenwoordig wat op de zenuwen. Met niezen of hoesten worden we weggekeken terwijl het onschuldig kan zijn. Een optimaal werkend immuunsysteem is wat ons een goede gezondheid oplevert. Dát is wat belangrijk is voor een gezond lichaam en geest! In onze huidige samenleving staan we vaak onder druk van prestaties en/of financiële druk. Hanteer de regel wanneer je iets aan de situatie kunt veranderen: aanpakken, ‘even if your voice shakes’ en kun je zelf niets aan de situatie veranderen, leer het los te laten. Makkelijker gezegd dan gedaan, daar heb je gelijk in, maar realiseer je dat stress de #oorzaak is van veel ziektes. Daarom deze tip op nummer 1 P.S. Wist je dat we bij de Llifestylegym Dokkum ook coachingssessies verzorgen op basis van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Heb je een situatie waarbij je geholpen wilt worden? Vraag gerust naar de mogelijkheden
Kom in beweging
Tip 2
Een afgezaagde tip, we weten het... Je brein wil het liefst dat je net als die leeuw de hele dag in de schaduw in die boom hangt te lummelen. Maar daar doe je jezelf geen plezier mee. Hersenen gaan beter werken als je beweegt. Het verbetert je lichaamsfuncties en je geheugen. Je maakt dopamine aan en dat bezorgt je een goed gevoel. Regelmatig bewegen/sporten helpt ziekteverwekkers bestrijden en verbetert je immuunsysteem. Je hoeft niet meteen aan het ijzer te hangen; wandelen, fietsen, zwemmen kan ook. Maar let wel, spierversterkende oefeningen gaan de veroudering tegen.
Naar bed, naar bed....
Tip 3
Wil je je immuunsysteem een dienst bewijzen, ga dan bijtijds naar bed. De eerste uren van je slaap zijn dieper en vaster, de zogenaamde REM-slaap waardoor deze verkwikkender is. Kunstlicht van tv en computers/smartphones verstoren je cyclus, dus probeer deze te beperken in de avond (weer zo’n flauwe tip ;-) ) Wanneer je te weinig slaap krijgt heeft dat een negatieve invloed op je cognitieve vermogens, stelden Zweedse onderzoekers vast. Je motivatie kan lager zijn en daardoor kan ook je sociale leven achteruit gaan. En dat is natuurlijk wat we net niet willen. Dus vanavond eens een keer bijtijds naar bed?
Daag Coronakilo’s
Tip 4
Bijna de helft van de Nederlanders heeft er tijdens de coronacrisis kilo’s bij gekregen. Thuiswerken, thuis vergaderen, stress en onzekere tijden maakt ook dat je makkelijker meer eet. En aankomen in gewicht is net natuurlijk dat wat je niet wilde. Je wilt gezond en fit zijn, genoeg energie hebben om makkelijk de dag door te komen. Maar hoe krijg je die kilo’s er weer af? Houd eens een paar dagen bij wat je eet. Voor jezelf breng je dan je eetpatroon in beeld en zie je je verbeterpunten. Diëten is het slechtste wat je nu kunt gaan doen. Je stofwisseling raakt uit balans waardoor je minder fit en energiek wordt. Én het kost je je immuunsysteem. Maak liever de stap naar een normaal en gezond eetpatroon met voldoende calorieën. Dan al ga je je beter voelen en gaat de wijzer van de weegschaal de goede kant weer op! Leuker dan dat kunnen we deze tip niet maken Lukt het je niet alleen? Wij helpen je graag!
'Suikeroom- of tante’
Tip 5
‘Snelle’ suikers, lekker toch? Chocolaatje hier, koekje daar, glaasje fris, smullen maar. Wat? Eentje mag toch wel? Tuurlijk is het lekker en je bent er even door verzadigd. In zoveel bewerkte producten is suiker verwerkt zodat we telkens weer nieuwe behoefte hebben aan suikers. Verwijder je deze snelle koolhydraten uit je voeding, wat zou je dat opleveren? Eigenlijk zijn het gifstoffen voor je lichaam, schadelijk voor je gezondheid én je taille. Zonder steeds maar weer je bloedsuikerspiegel te laten pieken knap jij zelf en je gezondheid enorm op! Schadelijke stoffen in verpakte producten met suikers en conserveringsmiddelen leiden tot opeenhoping van toxines (gifstoffen) in je lichaam waardoor je uiteindelijk ziek kunt worden. Met onbewerkte zongerijpte voeding doe je je lichaam én immuunsysteem een enorm plezier. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je gedachten niet steeds naar eten afdwalen.
Waterpret!
Tip 6
Een eenvoudige manier om je immuunsysteem te versterken is water drinken. Water voert gifstoffen (toxines) makkelijker af. Water drinken heeft veel gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van je spijsvertering, een positieve bijwerking als je wilt afvallen en het voorkomt o.a. hoofdpijn. ‘s Zomers is het makkelijker om genoeg water te drinken maar zodra de temperaturen zakken verdwijnt vaak ook de behoefte aan water drinken. Niets is minder waar.... Hoeveel water is voor jou genoeg? Je #gewicht in kg x 3, gedeeld door 100 Bijvoorbeeld je bent 70 kg x 3 = 210 dan is je waterbehoefte per dag 2,1 liter. Pure kruidenthee mag je ook meetellen in de waterbehoefte. En misschien kun je een kop koffie omruilen voor een groene thee; wist je dat deze thee van nature ook cafeïne bevat? Proost dus, op tip 6!
Snoep verstandig, eet een ?
Tip7
De basis voor een goed werkend immuunsysteem is een gezond eetpatroon met voldoende groente en fruit. Uiteindelijk zijn wij qua stofwisseling nog steeds oermens. Daarin zijn we niet veranderd. Wist je dat er in de natuur niets te vinden met een combinatie van smaken? Chips en ketchup bijvoorbeeld zijn tegelijk zout en zoet en door die combinatie van beide willen we ervan dooreten. En zo zijn er nog wel meer trucjes van onze voedingsindustrie Lukt het jou om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen? Is vers fruit en groente tegenwoordig nog even voedzaam als vroeger? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het advies is tegenwoordig voor groente zelfs 300 tot 400 gram groente per dag te eten en dat is best veel! 2 stuks fruit is makkelijker te doen. Aanvulling van een (natuurlijk) supplement kan een keuze zijn: Vitamine D en Zink zijn belangrijk voor je weerstand vooral nu we de winter in gaan met minder zonlicht. Magnesium is na zuurstof en water het belangrijkste mineraal wat een mens nodig heeft en veelal krijg je daar te weinig van. Koper, Selenium, IJzer en Zink zijn ook toppers voor je weerstand. Vitamine B12, goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en het bevordert een goede werking van het zenuwstelsel. Natuurlijk is het nemen van supplementen zeer persoonlijk. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist.
Zon op je bol
Tip 8
De zon is de bron van al wat er leeft! Door toedoen van zonlicht maakt de mens vitamine D aan wat een positieve invloed heeft op je immuunsysteem en ons humeur. Te weinig zonlicht kan depressie veroorzaken. Ook om infecties en ontstekingen te voorkomen is vitamine D nodig. Krijg jij dagelijks genoeg zonlicht? Probeer voor de gezondheidsvoordelen in ieder geval dagelijks een half uurtje (zon)licht te pakken. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je niet laat verbranden!
Schoon schip maken
Tip 9
Een grote boosdoener die ons immuunsysteem kan ondermijnen zijn toxines. Wat zijn toxines? Dat zijn giftige stoffen die van buitenaf in ons lichaam worden opgeslagen. O.a. luchtvervuiling, bewerkte voedingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, verpakkingsmateriaal enz. Maar ook stress zorgt voor de opslag van toxines. Het gevolg kan zijn dat je constant vermoeid bent, je een disbalans in je hormoonhuishouding krijgt waardoor je bijvoorbeeld groeit zonder verklaarbare reden, pijn in je spieren en acné en eczeem. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe raken we die toxines kwijt? Hier een paar tips om je immuunsysteem te optimaliseren: - Drink voldoende water - Neem gezonde onbewerkte zongerijpte voeding - (Infrarood)sauna helpt afvalstoffen uitzweten - Oefen op een goede ademhaling om afvalstoffen uit je longen kwijt te raken - Elke dag voldoende beweging - Reduceer stress Kom in actie zodat jij geen schipbreuk lijdt. Een gezond immuunsysteem het allerbeste middel is om virussen en infecties te bestrijden.
De valkuil van afvallen. Trap jij er in?
Tip 10
De laatste tip in deze reeks. In de vierde tip belichtten we de coronakilo’s kwijtraken. Dat diëten niet de manier is maar ‘normaal’ eten wel werkt. Een valkuil waar veel mensen in trappen die graag willen afvallen. Stel, jij hebt een periode gehad waarin je bent gegroeid om wat voor reden dan ook. Er zitten teveel kilo’s aan je lijf en jij wil ze kwijt. Je neemt jezelf voor om streng de hoeveelheid eten aan banden te leggen. Je eet nog een crackertje in de ochtend, luncht met 2 boterhammetjes en diner zonder koolhydraten als aardappels, pasta e.d. Tussendoor koffie als pep en jij valt af. De eerste tijd lukt je dit maar na een paar weken wordt je gillend gek en heb jij ‘s avonds zo’n onbedwingbare honger en grijpt naar je favoriete snack. En zo veranderd je blije gevoel dat je afviel als sneeuw voor de zon in een slecht humeur. Het grootste deel van de mensen die bij ons in de kennismaking komt, eet op deze manier wanneer men af wil vallen. Een valkuil waar veel mensen in trappen. Maar je lichaam weigert op deze manier af te vallen omdat het op zo weinig calorieën niet kan functioneren. Je hebt een bepaald aantal calorieën nodig ook al zou je de hele dag op de bank liggen; je lichaam warm houden en energie voor beweging, je hersenen laten werken kost ook energie. Je zogenaamde rustmetabolisme. Alleen jij ligt waarschijnlijk niet de hele dag op de bank maar bent in actie met je dagelijkse activiteiten en wellicht een druk bestaan. Je hebt veel meer energie nodig om te functioneren maar ook om af te vallen is energie nodig! Dat is de eye-opener voor jou: eten om af te vallen. En ja, zo doen wij dat met mensen die bij ons trainen. De calorie-inname iets verlagen net onder de dagelijkse behoefte. Een voedingsschema met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten, en dát kun je een leven lang vol kunt houden.
Doelen stellen én bereiken, hoe werkt dat?
Gepubliceerd 7 aug 2019
Deze blog heb ik eerder geplaatst, maar omdat hij van alle tijden is, nogmaals. Een doel bedenken dat kunnen we wel, maar dat doel ook daadwerkelijk behalen, dát is even andere koek. Stel, je wilt iets.... heel graag, maar je denkt dat dit vast onbereikbaar is en dus laat je het erbij zitten. Tegenstrijdig natuurlijk, iets graag willen maar niet (durven) doen. Hoe kan dat? Wat houdt je tegen? En wat levert het je op als het lukt?
Eerst ontstaat er een wens. Met een doel stel je namelijk de weg naar je wens. Wat wil ik bereiken? En hoe precies ga ik dat aanpakken? Wat is de eerste stap die ik ga zetten? Wat heb ik al tot mijn beschikking wat mij nu al helpt mijn doel te verwezenlijken? En wat heb ik nodig om te komen waar ik wil zijn?
Mensen die ik hierop heb gecoacht in de afgelopen jaren zullen deze vragen herkennen en het daarbij verbazingwekkende inzicht wat ze kregen.
Want een doel stellen is wel te bedenken, maar de weg ernaartoe..... man man wat een hindernissen dienen zich aan! Hoe ga je er mee om als het tegenzit? Uit je comfortzone gaan én durven, daar is moed voor nodig. En hoe reageert je omgeving? Steunen ze jou of oordelen ze over je? En wat doet dat met jou? Durf je nog vol te houden of pas je je aan de ander aan?
Het is aan de ene kant wilskracht en discipline maar vergeet niet dat we vaak een ‘rugzak’ vol overtuigingen met ons meedragen. Wat ik bedoel met die overtuigingen zijn de zogenaamde ‘normen en waarden’ die ons in vroeger jaren, in onze opvoeding, zijn bijgebracht. Je had als kind ook je eigen waarheid en gedachtengang bij wat jou werd verteld als de waarheid. Zo worden je persoonlijke overtuigingen gevormd.
Bijvoordeeld: Iemand heeft vroeger tegen je gezegd dat je dom was en het niks met je zou worden. En wat denk je van vroeger aan tafel je bord moest leegeten, dat doe je nu waarschijnlijk nog ook nog ook al ben je verzadigd. En daardoor lukt het je niet om af te vallen. Of je bent vroeger eens als kind uitgelachen wanneer je iets ondernam wat je voor het eerst deed. En jij geloofde dat de ander gelijk had want je was klein en wist niet beter. En zo draag je allerlei oude overtuigingen met je mee die je in het heden beperken. Een ‘innerlijke saboteur’ die je dan haarfijn influistert: ‘Ja maar, dit kan ik niet of dit durf ik niet’.
Ben jij je bewust van wat jouw overtuigingen zijn? Deze overtuigingen steken de kop op wanneer wij onszelf uit de comfortzone brengen. We worden elke dag op de proef gesteld door onze onbewuste overtuigingen. Ze zijn met je meegegroeid en je bent je niet bewust dat je je daardoor laat tegenhouden.
Maar wat er ook tegen jou is gezegd, het gebeurde vanuit de ‘rugzak’, de overtuiging van de ander, dat was immers ook hun waarheid en overtuiging! En als je bovenstaande op je laat inwerken kun je bedenken dat wat we tegen elkaar zeggen onze eigen overtuigingen zijn en niets te maken heeft met jou maar álles met de ander. We leggen élkaar onze eigen overtuigingen en beperkingen op. Het zegt wat een ander met zich meedraagt...
Opvoeding wordt gecombineerd met karakter. Je karaktereigenschappen die je in je genen hebt meegekregen van je voorouders worden vermengd met jouw overtuigingen. Karakter en opvoeding vormt je tot de mens die jij op dit moment bent. Uniek dus! Luister naar wat jij werkelijk wilt, je doelen behalen die jij voor jezelf hebt bedacht. Elke dag worden we op de proef gesteld door allerlei uitdagingen. Positief en negatief. Het is maar net wat jij ermee doet. Doe je er iets mee, laat je het langs je heengaan of ga je in de weerstand? Wanneer je je bewust wordt van je eigen overtuigingen en waar ze je in tegenhouden, kun je relativeren of die overtuiging nog voor jou werkt of herzien kan worden, lees loslaten. Oude overtuigingen zijn vaak niet meer van waarde en doe er je voordeel mee, maak van je hindernissen je hulpbronnen en bereik je doelen... Fly like an eagle, and you’ll be free.... Time keeps on slippin slippin slippin into the future...
Heb je vragen of wil je weten hoe ik denk over jouw specifieke situatie? Bel of mail, dan maak ik graag even tijd voor je vrij en kun je gemakkelijker een beslissing nemen.
Telefoon: 06 13 04 08 32
info@ernavansinderenlifestylegym.nl
KvK: 50532421
Postadres: Stationsweg 32, 9101HZ Dokkum
Bezoekadres: Doorvaart 7, 9101RE Dokkum
Boost je immuunsysteem!
Gepubliceerd 4 oktober 2020
Verminder je stress
Tip 1
De tijd van verkoudheids- en griepklachten dient zich weer aan. En laten we eerlijk zijn; dit werkt een ieder tegenwoordig wat op de zenuwen. Met niezen of hoesten worden we weggekeken terwijl het onschuldig kan zijn. Een optimaal werkend immuunsysteem is wat ons een goede gezondheid oplevert. Dát is wat belangrijk is voor een gezond lichaam en geest! In onze huidige samenleving staan we vaak onder druk van prestaties en/of financiële druk. Hanteer de regel wanneer je iets aan de situatie kunt veranderen: aanpakken, ‘even if your voice shakes’ en kun je zelf niets aan de situatie veranderen, leer het los te laten. Makkelijker gezegd dan gedaan, daar heb je gelijk in, maar realiseer je dat stress de #oorzaak is van veel ziektes. Daarom deze tip op nummer 1 P.S. Wist je dat we bij de Llifestylegym Dokkum ook coachingssessies verzorgen op basis van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Heb je een situatie waarbij je geholpen wilt worden? Vraag gerust naar de mogelijkheden
Kom in beweging
Tip 2
Een afgezaagde tip, we weten het... Je brein wil het liefst dat je net als die leeuw de hele dag in de schaduw in die boom hangt te lummelen. Maar daar doe je jezelf geen plezier mee. Hersenen gaan beter werken als je beweegt. Het verbetert je lichaamsfuncties en je geheugen. Je maakt dopamine aan en dat bezorgt je een goed gevoel. Regelmatig bewegen/sporten helpt ziekteverwekkers bestrijden en verbetert je immuunsysteem. Je hoeft niet meteen aan het ijzer te hangen; wandelen, fietsen, zwemmen kan ook. Maar let wel, spierversterkende oefeningen gaan de veroudering tegen.
Naar bed, naar bed....
Tip 3
Wil je je immuunsysteem een dienst bewijzen, ga dan bijtijds naar bed. De eerste uren van je slaap zijn dieper en vaster, de zogenaamde REM-slaap waardoor deze verkwikkender is. Kunstlicht van tv en computers/smartphones verstoren je cyclus, dus probeer deze te beperken in de avond (weer zo’n flauwe tip ;-) ) Wanneer je te weinig slaap krijgt heeft dat een negatieve invloed op je cognitieve vermogens, stelden Zweedse onderzoekers vast. Je motivatie kan lager zijn en daardoor kan ook je sociale leven achteruit gaan. En dat is natuurlijk wat we net niet willen. Dus vanavond eens een keer bijtijds naar bed?
Daag Coronakilo’s
Tip 4
Bijna de helft van de Nederlanders heeft er tijdens de coronacrisis kilo’s bij gekregen. Thuiswerken, thuis vergaderen, stress en onzekere tijden maakt ook dat je makkelijker meer eet. En aankomen in gewicht is net natuurlijk dat wat je niet wilde. Je wilt gezond en fit zijn, genoeg energie hebben om makkelijk de dag door te komen. Maar hoe krijg je die kilo’s er weer af? Houd eens een paar dagen bij wat je eet. Voor jezelf breng je dan je eetpatroon in beeld en zie je je verbeterpunten. Diëten is het slechtste wat je nu kunt gaan doen. Je stofwisseling raakt uit balans waardoor je minder fit en energiek wordt. Én het kost je je immuunsysteem. Maak liever de stap naar een normaal en gezond eetpatroon met voldoende calorieën. Dan al ga je je beter voelen en gaat de wijzer van de weegschaal de goede kant weer op! Leuker dan dat kunnen we deze tip niet maken Lukt het je niet alleen? Wij helpen je graag!
'Suikeroom- of tante’
Tip 5
‘Snelle’ suikers, lekker toch? Chocolaatje hier, koekje daar, glaasje fris, smullen maar. Wat? Eentje mag toch wel? Tuurlijk is het lekker en je bent er even door verzadigd. In zoveel bewerkte producten is suiker verwerkt zodat we telkens weer nieuwe behoefte hebben aan suikers. Verwijder je deze snelle koolhydraten uit je voeding, wat zou je dat opleveren? Eigenlijk zijn het gifstoffen voor je lichaam, schadelijk voor je gezondheid én je taille. Zonder steeds maar weer je bloedsuikerspiegel te laten pieken knap jij zelf en je gezondheid enorm op! Schadelijke stoffen in verpakte producten met suikers en conserveringsmiddelen leiden tot opeenhoping van toxines (gifstoffen) in je lichaam waardoor je uiteindelijk ziek kunt worden. Met onbewerkte zongerijpte voeding doe je je lichaam én immuunsysteem een enorm plezier. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je gedachten niet steeds naar eten afdwalen.
Waterpret!
Tip 6
Een eenvoudige manier om je immuunsysteem te versterken is water drinken. Water voert gifstoffen (toxines) makkelijker af. Water drinken heeft veel gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van je spijsvertering, een positieve bijwerking als je wilt afvallen en het voorkomt o.a. hoofdpijn. ‘s Zomers is het makkelijker om genoeg water te drinken maar zodra de temperaturen zakken verdwijnt vaak ook de behoefte aan water drinken. Niets is minder waar.... Hoeveel water is voor jou genoeg? Je #gewicht in kg x 3, gedeeld door 100 Bijvoorbeeld je bent 70 kg x 3 = 210 dan is je waterbehoefte per dag 2,1 liter. Pure kruidenthee mag je ook meetellen in de waterbehoefte. En misschien kun je een kop koffie omruilen voor een groene thee; wist je dat deze thee van nature ook cafeïne bevat? Proost dus, op tip 6!
Snoep verstandig, eet een ?
Tip7
De basis voor een goed werkend immuunsysteem is een gezond eetpatroon met voldoende groente en fruit. Uiteindelijk zijn wij qua stofwisseling nog steeds oermens. Daarin zijn we niet veranderd. Wist je dat er in de natuur niets te vinden met een combinatie van smaken? Chips en ketchup bijvoorbeeld zijn tegelijk zout en zoet en door die combinatie van beide willen we ervan dooreten. En zo zijn er nog wel meer trucjes van onze voedingsindustrie Lukt het jou om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen? Is vers fruit en groente tegenwoordig nog even voedzaam als vroeger? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het advies is tegenwoordig voor groente zelfs 300 tot 400 gram groente per dag te eten en dat is best veel! 2 stuks fruit is makkelijker te doen. Aanvulling van een (natuurlijk) supplement kan een keuze zijn: Vitamine D en Zink zijn belangrijk voor je weerstand vooral nu we de winter in gaan met minder zonlicht. Magnesium is na zuurstof en water het belangrijkste mineraal wat een mens nodig heeft en veelal krijg je daar te weinig van. Koper, Selenium, IJzer en Zink zijn ook toppers voor je weerstand. Vitamine B12, goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en het bevordert een goede werking van het zenuwstelsel. Natuurlijk is het nemen van supplementen zeer persoonlijk. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist.
Zon op je bol
Tip 8
De zon is de bron van al wat er leeft! Door toedoen van zonlicht maakt de mens vitamine D aan wat een positieve invloed heeft op je immuunsysteem en ons humeur. Te weinig zonlicht kan depressie veroorzaken. Ook om infecties en ontstekingen te voorkomen is vitamine D nodig. Krijg jij dagelijks genoeg zonlicht? Probeer voor de gezondheidsvoordelen in ieder geval dagelijks een half uurtje (zon)licht te pakken. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je niet laat verbranden!
Schoon schip maken
Tip 9
Een grote boosdoener die ons immuunsysteem kan ondermijnen zijn toxines. Wat zijn toxines? Dat zijn giftige stoffen die van buitenaf in ons lichaam worden opgeslagen. O.a. luchtvervuiling, bewerkte voedingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, verpakkingsmateriaal enz. Maar ook stress zorgt voor de opslag van toxines. Het gevolg kan zijn dat je constant vermoeid bent, je een disbalans in je hormoonhuishouding krijgt waardoor je bijvoorbeeld groeit zonder verklaarbare reden, pijn in je spieren en acné en eczeem. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe raken we die toxines kwijt? Hier een paar tips om je immuunsysteem te optimaliseren: - Drink voldoende water - Neem gezonde onbewerkte zongerijpte voeding - (Infrarood)sauna helpt afvalstoffen uitzweten - Oefen op een goede ademhaling om afvalstoffen uit je longen kwijt te raken - Elke dag voldoende beweging - Reduceer stress Kom in actie zodat jij geen schipbreuk lijdt. Een gezond immuunsysteem het allerbeste middel is om virussen en infecties te bestrijden.
De valkuil van afvallen. Trap jij er in?
Tip 10
De laatste tip in deze reeks. In de vierde tip belichtten we de coronakilo’s kwijtraken. Dat diëten niet de manier is maar ‘normaal’ eten wel werkt. Een valkuil waar veel mensen in trappen die graag willen afvallen. Stel, jij hebt een periode gehad waarin je bent gegroeid om wat voor reden dan ook. Er zitten teveel kilo’s aan je lijf en jij wil ze kwijt. Je neemt jezelf voor om streng de hoeveelheid eten aan banden te leggen. Je eet nog een crackertje in de ochtend, luncht met 2 boterhammetjes en diner zonder koolhydraten als aardappels, pasta e.d. Tussendoor koffie als pep en jij valt af. De eerste tijd lukt je dit maar na een paar weken wordt je gillend gek en heb jij ‘s avonds zo’n onbedwingbare honger en grijpt naar je favoriete snack. En zo veranderd je blije gevoel dat je afviel als sneeuw voor de zon in een slecht humeur. Het grootste deel van de mensen die bij ons in de kennismaking komt, eet op deze manier wanneer men af wil vallen. Een valkuil waar veel mensen in trappen. Maar je lichaam weigert op deze manier af te vallen omdat het op zo weinig calorieën niet kan functioneren. Je hebt een bepaald aantal calorieën nodig ook al zou je de hele dag op de bank liggen; je lichaam warm houden en energie voor beweging, je hersenen laten werken kost ook energie. Je zogenaamde rustmetabolisme. Alleen jij ligt waarschijnlijk niet de hele dag op de bank maar bent in actie met je dagelijkse activiteiten en wellicht een druk bestaan. Je hebt veel meer energie nodig om te functioneren maar ook om af te vallen is energie nodig! Dat is de eye-opener voor jou: eten om af te vallen. En ja, zo doen wij dat met mensen die bij ons trainen. De calorie-inname iets verlagen net onder de dagelijkse behoefte. Een voedingsschema met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten, en dát kun je een leven lang vol kunt houden.
Doelen stellen én bereiken, hoe werkt dat?
Gepubliceerd 7 aug 2019
Deze blog heb ik eerder geplaatst, maar omdat hij van alle tijden is, nogmaals. Een doel bedenken dat kunnen we wel, maar dat doel ook daadwerkelijk behalen, dát is even andere koek. Stel, je wilt iets.... heel graag, maar je denkt dat dit vast onbereikbaar is en dus laat je het erbij zitten. Tegenstrijdig natuurlijk, iets graag willen maar niet (durven) doen. Hoe kan dat? Wat houdt je tegen? En wat levert het je op als het lukt?
Eerst ontstaat er een wens. Met een doel stel je namelijk de weg naar je wens. Wat wil ik bereiken? En hoe precies ga ik dat aanpakken? Wat is de eerste stap die ik ga zetten? Wat heb ik al tot mijn beschikking wat mij nu al helpt mijn doel te verwezenlijken? En wat heb ik nodig om te komen waar ik wil zijn?
Mensen die ik hierop heb gecoacht in de afgelopen jaren zullen deze vragen herkennen en het daarbij verbazingwekkende inzicht wat ze kregen.
Want een doel stellen is wel te bedenken, maar de weg ernaartoe..... man man wat een hindernissen dienen zich aan! Hoe ga je er mee om als het tegenzit? Uit je comfortzone gaan én durven, daar is moed voor nodig. En hoe reageert je omgeving? Steunen ze jou of oordelen ze over je? En wat doet dat met jou? Durf je nog vol te houden of pas je je aan de ander aan?
Het is aan de ene kant wilskracht en discipline maar vergeet niet dat we vaak een ‘rugzak’ vol overtuigingen met ons meedragen. Wat ik bedoel met die overtuigingen zijn de zogenaamde ‘normen en waarden’ die ons in vroeger jaren, in onze opvoeding, zijn bijgebracht. Je had als kind ook je eigen waarheid en gedachtengang bij wat jou werd verteld als de waarheid. Zo worden je persoonlijke overtuigingen gevormd.
Bijvoordeeld: Iemand heeft vroeger tegen je gezegd dat je dom was en het niks met je zou worden. En wat denk je van vroeger aan tafel je bord moest leegeten, dat doe je nu waarschijnlijk nog ook nog ook al ben je verzadigd. En daardoor lukt het je niet om af te vallen. Of je bent vroeger eens als kind uitgelachen wanneer je iets ondernam wat je voor het eerst deed. En jij geloofde dat de ander gelijk had want je was klein en wist niet beter. En zo draag je allerlei oude overtuigingen met je mee die je in het heden beperken. Een ‘innerlijke saboteur’ die je dan haarfijn influistert: ‘Ja maar, dit kan ik niet of dit durf ik niet’.
Ben jij je bewust van wat jouw overtuigingen zijn? Deze overtuigingen steken de kop op wanneer wij onszelf uit de comfortzone brengen. We worden elke dag op de proef gesteld door onze onbewuste overtuigingen. Ze zijn met je meegegroeid en je bent je niet bewust dat je je daardoor laat tegenhouden.
Maar wat er ook tegen jou is gezegd, het gebeurde vanuit de ‘rugzak’, de overtuiging van de ander, dat was immers ook hun waarheid en overtuiging! En als je bovenstaande op je laat inwerken kun je bedenken dat wat we tegen elkaar zeggen onze eigen overtuigingen zijn en niets te maken heeft met jou maar álles met de ander. We leggen élkaar onze eigen overtuigingen en beperkingen op. Het zegt wat een ander met zich meedraagt...
Opvoeding wordt gecombineerd met karakter. Je karaktereigenschappen die je in je genen hebt meegekregen van je voorouders worden vermengd met jouw overtuigingen. Karakter en opvoeding vormt je tot de mens die jij op dit moment bent. Uniek dus! Luister naar wat jij werkelijk wilt, je doelen behalen die jij voor jezelf hebt bedacht. Elke dag worden we op de proef gesteld door allerlei uitdagingen. Positief en negatief. Het is maar net wat jij ermee doet. Doe je er iets mee, laat je het langs je heengaan of ga je in de weerstand? Wanneer je je bewust wordt van je eigen overtuigingen en waar ze je in tegenhouden, kun je relativeren of die overtuiging nog voor jou werkt of herzien kan worden, lees loslaten. Oude overtuigingen zijn vaak niet meer van waarde en doe er je voordeel mee, maak van je hindernissen je hulpbronnen en bereik je doelen... Fly like an eagle, and you’ll be free.... Time keeps on slippin slippin slippin into the future...
Heb je vragen of wil je weten hoe ik denk over jouw specifieke situatie? Bel of mail, dan maak ik graag even tijd voor je vrij en kun je gemakkelijker een beslissing nemen.
Telefoon: 06 13 04 08 32
info@ernavansinderenlifestylegym.nl
KvK: 50532421
Postadres: Stationsweg 32, 9101HZ Dokkum
Bezoekadres: Doorvaart 7, 9101RE Dokkum
Heb je vragen of wil je weten hoe ik denk over jouw specifieke situatie? Bel of mail, dan maak ik graag even tijd voor je vrij en kun je gemakkelijker een beslissing nemen.
06 13 04 08 32
info@ernavansinderenlifestylegym.nl
KvK: 50532421
BTW-id: NL001511224 B 09
Postadres: Stationsweg 32, 9101HZ Dokkum
Bezoekadres: Doorvaart 7, 9101RE Dokkum
Heb je vragen of wil je weten hoe ik denk over jouw specifieke situatie? Bel of mail, dan maak ik graag even tijd voor je vrij en kun je gemakkelijker een beslissing nemen.
06 13 04 08 32
info@ernavansinderenlifestylegym.nl
KvK: 50532421
BTW-id: NL001511224 B 09
Postadres: Stationsweg 32, 9101HZ Dokkum
Bezoekadres: Doorvaart 7, 9101RE Dokkum